Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ειδικά στις δύο πρώτες καραντίνες, σε πάρα πολλές πολιτείες των ΗΠΑ υπήρχε τεράστια αντίσταση κατά των κοινωνικών περιορισμών. Πρώτα ήταν κατά των lockdowns, μετά κατά των μασκών και μετά κατά των εμβολίων.
Οι ΗΠΑ είναι ένα ιδιαίτερο καθεστώς καθώς οι πολιτείες έχουν μεγαλύτερη δύναμη από τη χώρα συνολικά. Οι πολιτειακές αρχές μπορούν να αγνοήσουν τον ίδιο τον Πρόεδρο και να έχουν μικρό αντίτιμο σε πολιτικό κόστος.
Το Τέξας είναι η επιτομή της πολιτείας «μόνος μου και όλοι σας» και αποτελεί ένα καταφύγιο για Συντηρητικούς που στην ουσία είναι επαναστάτες των μαλακών μορίων και συνωμοσιολάγνοι που νομίζουν ότι είναι οι Ρομπέν των Δασών.
Αυτή η πολιτεία άνοιξε τις αγκάλες της σε αυτά τα δύο χρόνια σε Συντηρητικούς από παρακείμενες πολιτείες που αποφάσισαν να μετακομίσουν γιατί αρνούνταν να υποταχθούν στις υποχρεώσεις απέναντι στην πανδημία. Συνέβη όμως και το ανάποδο. Πολλοί Δημοκρατικοί παράτησαν το Τέξας ή τη Φλόριντα και πήγαν σε πολιτείες Δημοκρατικών.
Αυτό που συμβαίνει στην ουσία, είναι άνθρωποι να μεταναστεύουν στις ΗΠΑ από μια πολιτεία στην άλλη γιατί αρνούνται να περιτριγυρίζονται από άτομα που απέχουν πολύ ιδεολογικά και πολιτικά. Επιλέγουν να συναγελαστούν με τους ομοίους τους και να κόψουν κάθε δεσμό με τη ζωή που είχαν πριν την πανδημία.
Αυτό σημαίνει πως οι πολιτείες που έβγαλαν πρώτο τον Τραμπ τον Νοέμβριο του 2020, έγιναν πιο συντηρητικές και οι πολιτείες που έβγαλαν Μπάιντεν, έγιναν πιο δημοκρατικές. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι από τις 3.143 περιφέρειες (counties), στο 22% των περιπτώσεων ο Μπάιντεν ή ο Τραμπ είχαν το 80% των ψήφων. Πρόκειται για αύξηση 16 μονάδων σε σχέση με το 2004!
Από τις ΗΠΑ στη Γερμανία και στον υπόλοιπο κόσμο
Στις ΗΠΑ κάνουν λόγο για ένα μεγάλο σορτάρισμα. Στο χρηματιστήριο αυτό σημαίνει ότι κάποιος πουλάει μαζικά μετοχές σε μια τιμή με στόχο να μειώσει την αξία τους και να τις αγοράσει ξανά στο μέλλον όταν θα έχουν πέσει χαμηλά, κι έτσι θα έχει βγάλει κέρδος, ενώ οι μετοχές θα έχουν πάρει πάλι την ανιούσα.
Σε επίπεδο εσωτερικής μετακίνησης, το σορτάρισμα είναι πως οι πολίτες, είτε Κόκκινοι είτε Μπλε, επιλέγουν να «πουλήσουν» τη ζωή τους σε μια τιμή, δηλαδή αυτό που αποκαλούν «ελευθερία», για να την πάρουν πίσω με χαμηλότερο κόστος, δηλαδή χωρίς να υπόκεινται σε κοινωνικές υποχρεώσεις.
Φυσικά, η πανδημία δεν είναι αυτό που έφερε τη μετανάστευση από πολιτεία σε πολιτεία. Ήταν μόνο ένα αίτιο. Στο παρελθόν έχουν υπάρξει πάρα πολλά και οδηγούν σε έναν μεγάλο συντηρητισμό. Και ταυτόχρονα, ένας μεγάλος συντηρητισμός παράγει περισσότερα αίτια.
Βλέπουμε τις ΗΠΑ εσχάτως να έχουν να αντιμετωπίσουν το Don’t Say Gay Bill, μια νομοθεσία που απαγορεύει σε δασκάλους να αναφέρουν σε παιδιά μιας ηλικίας και κάτω οτιδήποτε περί σεξουαλικότητας. Από προχθές, έχουν να αντιμετωπίσουν και μια οπισθοδρομική απόφαση κατάργησης του δικαιώματος στην άμβλωση.
Αυτό που συμβαίνει στις ΗΠΑ μπορεί να διασφαλίσει μια στροφή προς το ακροδεξιό στις επόμενες εκλογικές διαδικασίες. Οι Κόκκινες Πολιτείες που γίνονται πιο Κόκκινες, έχουν μεγαλύτερη επιρροή στο τελικό αποτέλεσμα, με περισσότερες έδρες.
Αν το συνδέσει κανείς αυτό με το κόλπο του Gerrymandering, που είναι η μεταβολή των ορίων μιας εκλογικής περιφέρειας, ώστε να ενσωματωθεί σε ένα county που είναι κυρίως δημοκρατικό ή ρεπουμπλικάνικο, τότε αντιλαμβάνεται πως αυτή η μετακίνηση πληθυσμών είναι μια πολιτική πράξη. Πολλά είναι αυτά που διακυβέυονται. Και αυτό που συμβαίνει στις ΗΠΑ, μπορεί να είναι ένα πείραμα που αν πετύχει, θα επεκταθεί και σε άλλες περιοχές.
Σαν σκέψη, αν την εφαρμόσουμε σε κάθε χώρα που το πολίτευμα της λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο, όπως για παράδειγμα στη Γερμανία, τότε θα δούμε πως δεν είναι και τόσο απίθανο να δημιουργηθούν σκληροπυρηνικές συντηρητικές περιοχές και χώρες που μπορεί να έχουν γύρω τους περισσότερες φιλελεύθερες, αλλά θα είναι πιο σθεναρές και αναλλοίωτες.
Πηγή: menshouse.gr