Εφιάλτης η τιμή του γνήσιου ελαιόλαδου για τα λαϊκά νοικοκυριά
Ο παραδοσιακός τενεκές είναι απλησίαστος, με τη μέση τιμή του να έχει διαμορφωθεί στα 170 ευρώ, με ανοδικές τάσεις.
Πολύ ακριβό, αναμένεται να είναι το ελαιόλαδο της νέας σοδειάς, κάτι που προκαλεί μεγάλη αναταραχή στα νοικοκυριά. Όπως όλα δείχνουν, η παραγωγή 2023-2024 θα είναι μειωμένη και η τιμή θα αυξάνεται.
Ήδη, ο παραδοσιακός τενεκές με περσινό ελαιόλαδο είναι απλησίαστος, με τη μέση τιμή του να έχει διαμορφωθεί στα 170 ευρώ με ανοδικές τάσεις.
Οργιάζει ο μαυραγοριτισμός, επιτήδειοι και ασυνείδητοι βρήκαν ευκαιρία για να αισχροκερδούν, εκμεταλλευόμενοι την διατροφική ανάγκη των νοικοκυριών.
Αξιοποιούν την μείωση της παραγωγής λόγω της κλιματικής αλλαγής αλλά και των μεγάλων πυρκαγιών που έπληξαν τις μεσογειακές χώρες και περιοχές της χώρας μας και αυξάνουν την τιμή του ελαιόλαδου.
Τον Σεπτέμβριο η τιμή του ελαιόλαδου στα ράφια των σούπερ μάρκετ ήταν 20,8% υψηλότερη σε σχέση με ένα έτος πριν με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ενώ αυτή τη στιγμή το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο πωλείται στη λιανική κατά μέσο όρο 12 ευρώ το λίτρο.
Σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, η εκτίμηση είναι ότι σε επίπεδο προσφοράς θα λείψουν παγκοσμίως σχεδόν 1 εκατ. τόνοι την επόμενη εμπορική περίοδο 2023-2024, ενώ τα αποθέματα βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα όλων των εποχών. Αυτό δημιουργεί σοβαρή αβεβαιότητα για το πού βρίσκεται το «ταβάνι» των αυξήσεων στις τιμές παραγωγού.
Ήδη στην ελληνική αγορά, ελαιοτριβεία πληρώνουν 8,50, 9 ευρώ το κιλό, τιμή παραγωγού, εξέλιξη που θα εκτοξεύσει εκ νέου τους τιμοκαταλόγους λιανικής πώλησης του ελαιόλαδου τη φετινή και επόμενη χρονιά.
Το “πρώτο” λάδι νέας σοδειάς στην Ηλεία έφυγε από τους παραγωγούς με τιμή αυξημένη κατά 100% σε σύγκριση με το 2021-2022, φτάνοντας το 9.25 ευρώ το κιλό.
Να αναφέρουμε ότι με βάση τα στοιχεία από μελέτη της Εθνικής Τράπεζας, το 2022 το χύμα ελληνικό ελαιόλαδο κινήθηκε με μέση τιμή 3,8 ευρώ/κιλό, ενώ το τυποποιημένο με 5,1 ευρώ/κιλό.
ΠΡΟΣΟΧΗ στην ποιότητα του ελαιόλαδου
Επειδή το ελαιόλαδο επιδέχεται περισσότερη νοθεία ακόμη και από το ξίδι, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στην επιλογή του.
Η οξύτητα αποτελεί το βασικότερο κριτήριο για τη ποιοτική αξιολόγηση του ελαιολάδου και καθορίζει την εμπορική του αξία.
Εάν η οξύτητα είναι ανάμεσα σε 0.2% και 2% χαρακτηρίζεται ως παρθένο, ενώ για τιμές πάνω από 2% ως εξευγενισμένο και είναι μη κατάλληλο για βρώση.
Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο παράγεται από ελιές διαφόρων ποικιλιών όπως Κορωνέϊκη, Μανάκι, Χωραϊτικο και μόνο με μηχανικές μεθόδου. Η οξύτητα του δεν πρέπει να ξεπερνά το 0,8%. Έχει τα καλύτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά και διατηρεί ακέραιη τη διατροφική του αξία.
Παρθένο ελαιόλαδο
Είναι επίσης καλής ποιότητας ελαιόλαδο και παράγεται και αυτό χωρίς χημική επεξεργασία. Ο βαθμός οξύτητας του δεν πρέπει να ξεπερνά το 2%.
Πυρηνέλαιο
Αποτελεί μείγμα εξευγενισμένου πυρηνέλαιου (από τον πυρήνα της ελιάς) και παρθένου ελαιόλαδου.
Νοθευμένο ελαιόλαδο είναι το ελαιόλαδο στο οποίο έχουν χρησιμοποιηθεί προσμίξεις άλλων ελαίων κατώτερης ποιότητας (πχ σπορέλαιο) ή νερό ή ουσίες που μπορούν να προκαλέσουν κίνδυνο της υγείας και εμπεριέχει την εξαπάτηση του καταναλωτή, είτε ως προς την ποιότητα, είτε ως προς την σχέση τιμής-ποιότητας.
Ραφιναρισμένο ελαιόλαδο είναι το λάδι που έχει επανεστεροποιηθεί με διαλύτες, έχει υποστεί αποσμοποίηση, αποχρωματισμό, έχει επεξεργαστεί σε κενό αέρος ή έχει αναμειχθεί με άλλα έλαια (όπως το σπορέλαιο).
Η ποιοτική αξία του ελαιόλαδου για την υγεία μας, την καθημερινή διατροφή της οικογένειάς μας είναι ουσιαστική. Οφείλουμε να προσέχουμε και να γνωρίζουμε τι βάζουμε στο τραπέζι μας.
Επειδή το ελαιόλαδο επιδέχεται περισσότερη νοθεία ακόμη και από το ξίδι, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στην επιλογή του.
Με την αγορά του ελαιόλαδου θα πρέπει να ελέγχουμε προσεκτικά: την κατηγορία του ελαιόλαδου, την ημερομηνία λήξης και τις προτεινόμενες συνθήκες διατήρησης του.
Αγοράζουμε από εκεί που γνωρίζουμε και εμπιστευόμαστε.
Πηγή: Ρωγμή στην ενημέρωση