Ο Κέβιν Κάρτερ γεννήθηκε λευκός και μεγάλωσε στη Νότιο Αφρική την εποχή που το ρατσιστικό καθεστώς του Απαρτχάιντ μεσουρανούσε και οι λευκοί νέοι, ως επί το πλείστον, όταν δεν απασχολούνταν με τις επιχειρήσεις του μπαμπά και δεν κυνηγούσαν μαύρους, έπαιζαν ράγκμπι. Έτσι αρχικά έγινε αθλητικός φωτορεπόρτερ!
Γρήγορα όμως εγκατέλειψε την μικροαστική του ευμάρεια και ακολούθησε τις ευαισθησίες και το πεπρωμένο του, δείχνοντάς μας τις ασχήμιες αυτού του κόσμου, φωτογραφίζοντας την ανθρώπινη εξαθλίωση μέσα από πολέμους και γενοκτονίες, με κίνδυνο τη ζωή του!
Στίς αρχές της δεκαετίας του 90’ σε μια αποστολή στο Σουδάν όπου γινόταν ένας αιματηρός εμφύλιος (που συνεχίζεται έως σήμερα), έβγαλε μια φωτογραφία που έμεινε στην Ιστορία καθώς απεικονίζει γλαφυρά την αγριότητα της ζωής και του θανάτου. Η φωτογραφία πήρε τον τίτλο: «Το κορίτσι και ο γύπας». Ένα ετοιμοθάνατο παιδί και πολύ κοντά του ένας γύπας που καραδοκεί! Η φωτογραφία βραβεύτηκε με Πούλιτζερ! Τότε… πάμπολλοι αγανακτισμένοι ηθικολόγοι πολίτες με ανύπαρκτη κοινωνική δράση, του επιτέθηκαν σφοδρότατα ως ένα εγωκεντρικό κάθαρμα που εμπορεύεται τη δυστυχία, που δεν έσωσε το κοριτσάκι, και μπλα μπλα… Σε μια τηλεοπτική συνέντευξη όταν ερωτήθη από έναν θεατή αν το κοριτσάκι σώθηκε τελικά, ο Κάρτερ απάντησε ότι δεν έμαθε γιατί έπρεπε άμεσα να φύγει, και τότε ο θεατής αναφώνησε: Άρα υπήρχαν δύο γύπες εκεί, ο γύπας και εσύ!! Ήταν όμως ήδη σε βαθιά κατάθλιψη από όσα είχαν δει τα μάτια του και λίγους μήνες μετά την επίμαχη φωτογραφία αυτοκτόνησε. Μερίδιο ευθύνης είχαν και οι «αγανακτισμένοι» διώκτες του!
Η Αλήθεια είναι… Την εποχή εκείνη στο Σουδάν, λόγω του Πολέμου, είχε πέσει λιμός και άνθρωποι που αργοπέθαιναν σερνόντουσαν προς τον πιο κοντινό σταθμό του ΟΗΕ. Στρατιώτες απαγόρευαν με την απειλή όπλων κάθε επαφή λόγω μολυσματικών ασθενειών. Ο Κάρτερ έβγαλε τη φωτογραφία και με ταχύτατες ενέργειες δημοσιοποιήθηκε παντού και έκανε πάταγο. Η ανθρωπιστική βοήθεια αυξήθηκε, αλλά και οι επιχειρήσεις εκεχειρίας! Από το πόστο του είχε συνδράμει σε αυτό!
Η ειρωνεία!!! Το παιδί λέγεται οτι σώθηκε. Ήταν αγόρι! Το παιδί έζησε, ο Κάρτερ πέθανε! Σήμερα… Ακόμα κυκλοφορούν, χάριν εντυπώσεων, επικριτικά άρθρα από βαριεστημένους διανοούμενους του μεζέ.