Οι κινήσεις περαιτέρω δημοσιονομικής επέκτασης “προβληματίζουν” τους θεσμούς αλλά και την κυβέρνηση που επιθυμεί να “δώσει” συνέχεια σε ελαφρύνσεις ζυγίζοντας και τις πολιτικές ισορροπίες.
Του Γιώργου Αλεξάκη
Το μίγμα ελαφρύνσεων για το επόμενο διάστημα έχει τεθεί επί τάπητος στις συζητήσεις που εξελίσσονται με τους θεσμούς καθώς αφενός πολιτικοί λόγοι επιτάσσουν τη συντήρηση μιας ρητορικής παροχών κι αφετέρου υπάρχει έντονη ανάγκη για μέτρα ενίσχυσης των εισοδημάτων στη φάση επανεκκίνησης της οικονομίας.
Με τη χώρα να οδεύει, παράλληλα, με βάση εκτιμήσεις, σε ένα δανεισμό ύψους 12 δισεκ. ευρώ για φέτος είναι προφανές ότι κινήσεις περαιτέρω δημοσιονομικής επέκτασης «προβληματίζουν» τους θεσμούς αλλά και την κυβέρνηση. Γι’ αυτό άλλωστε υπάρχει μια επίσπευση του ανοίγματος του τουρισμού, ώστε να δοθεί σήμα στις χώρες προέλευσης όποτε αυτές «ανοίξουν» αλλά και εσωτερικά για προετοιμασία των επαγγελματιών.
Πάντως για φέτος οι ελαφρύνσεις που είναι στο τραπέζι αφορούν το πλαφόν των ηλεκτρονικών αποδείξεων, την προκαταβολή φόρου, τα τεκμήρια και το τέλος επιτηδεύματος. Ωστόσο κινήσεις σε αυτά τα μέτωπα αναμένεται να είναι στοχευμένες και με πολλούς “κόφτες”, όπως άλλωστε συμβαίνει και στα μέτωπα των Επιστρεπτέων Προκαταβολών και των αναστολών, όπου πολλές επιχειρήσεις και εργαζόμενοι μένουν εκτός αντιμετωπίζοντας στη συνέχεια θέματα επιβίωσης.
Άλλο ένα κορυφαίο θέμα αφορά την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους τους φορολογούμενους. Το όλο θέμα είναι σε επεξεργασία από το υπουργείο Οικονομικών, σε συνεργασία με τους θεσμούς, αλλά σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο, υπάρχουν πολλές δημοσιονομικές δυσκολίες που μπορούν να μεταθέσουν το μέτρο για το 2023, που είναι και βέβαια προεκλογικό έτος. Οι αποφάσεις, πάντως, θα ληφθούν το φθινόπωρο με την κατάθεση του προϋπολογισμού και αφού προηγουμένως συναινέσουν οι θεσμοί
Όλα, βέβαια, θα κριθούν από το διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο, αλλά και από το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας από το τρίτο τρίμηνο του έτους και μετά.
Στο τραπέζι βέβαια είναι και άλλες εξαγγελίες που έχουν γίνει κατά καιρούς όπως η μείωση των ασφαλιστικών κατά 5 μονάδες, η ολική κατάργηση του Τέλους Επιτηδεύματος, η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%, η μείωση στους συντελεστές ΦΠΑ κατά 2 μονάδες, όπως δηλαδή προέβλεπε ο σχεδιασμός πριν “σκάσει” η πανδημία.
Τα θέματα αυτά από την πλευρά των θεσμών θα προσαρμοστούν και στα όσα αποφασιστούν για την ισχύ και για του χρόνου των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας. Ήδη, βέβαια, καταγράφονται ενστάσεις από τους «σκληρούς» της ΕΕ κι έτσι αναμένεται μια πολυεπίπεδη μάχη το επόμενο διάστημα.
Για την εισφορά αλληλεγγύης υπενθυμίζεται ότι έχει ανασταλεί για μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, ελεύθερους επαγγελματίες, ιδιοκτήτες ακινήτων και όσους λαμβάνουν μερίσματα. Αντίθετα καταβάλλεται από δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους με εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.
Αν πάντως το μέτρο αποκτήσει καθολική ισχύ θα απαιτηθεί πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος με ισοδύναμα μέτρα, καθώς το κόστος θα διαμορφωθεί στο 1,2 δισ. ευρώ για το 2022.
Πηγή: news24.gr