Tης Ηλιάννας Πεσσάρη
Ψυχολόγος, ειδικευμένη στην βιωματική ψυχοθεραπεία μέσω ψυχοδράματος, καθοδηγήτρια yoga
Έχεις αναρωτηθεί ποτέ πόσα πράγματα κάνει το σώμα μας κάθε μέρα; Πόσες διαφορετικές λειτουργίες έχει; Πόσα λεπτομερή συστήματα βάζει μπρος κάθε στιγμή της ζωής μας; Πόσα κύτταρα δουλεύουν για να φέρουν ισορροπία στον οργανισμό μας; Πόσα γίνονται μέσα μας για να μην χάνουμε ούτε ένα χτύπο καρδιάς; Πόσα λεπτοφυή καλοσχεδιασμένα “προγράμματα” λειτουργικότητας επιτελούνται κάθε δευτερόλεπτο για να είμαστε καλά; είναι πραγματικά εντυπωσιακό!
Όταν το αναλογίζομαι νιώθω πολύ ευγνώμων που τόσα πράγματα δουλεύουν μέσα μου χωρίς καν να το αντιλαμβάνομαι. Κάθε μικρό ή μεγάλο όργανο κάνει ότι μπορεί για να αποκαθιστά τις δυσλειτουργίες, τα μικρόβια, το στρες, τους ιούς και να επαναφέρει τον οργανισμό μου σε κατάσταση ισορροπίας, ξανά και ξανά, όσες φορές χρειαστεί!
Το σώμα μας είναι μαζί μας κάθε στιγμή, είναι το μόνο που έχουμε πάντα, είναι ο πιστός μας συνεργάτης! Το σώμα μας κάθε μέρα, μας πάει όπου του ζητήσουμε και κάνει ότι του πούμε, κινείται, πολεμά, αμύνεται, αντέχει, μας φροντίζει ανελλιπώς, ακόμα κι όταν αισθανόμαστε ότι δεν το κάνει.
Η κουλτούρα μας συνεχώς μας απομακρύνει από τη σύνδεση μαζί του, μας διαχωρίζει από το σώμα μας. Λες και αυτό που είμαστε δεν είναι ένα όλο, μιλάμε για το σώμα μας σαν κάτι ξέχωρο, ανεπηρέαστο από τον υπόλοιπο εαυτό.
Στην πραγματικότητα, όμως, όλα όσα είμαστε είναι ένα συνεχές σύστημα. Αυτό που αισθανόμαστε εκφράζεται στο σώμα μας κάθε στιγμή, αυτό που σκεφτόμαστε παίρνει μορφή και στη φυσική μας διάσταση.
Με τον ίδιο τρόπο που αυτό που συντελείται στο σωματικό επίπεδο επηρεάζει αυτό που αισθανόμαστε (π.χ. αν πονάει η κοιλιά μου, νιώθω δυσφορία), αυτό που αισθανόμαστε επηρεάζει το σώμα μας, τις περισσότερες φορές χωρίς καν να το αντιλαμβανόμαστε.
Μιλάμε για τη σωματική διάσταση σαν να είναι αυτόνομη από όλα όσα συμβαίνουν στη νοητική και συναισθηματική διάσταση, όμως αν παρατηρήσουμε καλύτερα θα δούμε ότι το ένα επηρεάζει το άλλο συνεχώς. Μπορούμε να παρατηρήσουμε πως η κούραση ή το υπερβολικό και συνεχόμενο άγχος, μπορούν να μας κάνουν πιο ευάλωτους σε μικροατυχήματα ή ασθένειες ή δυσλειτουργίες.
Ας στρέψουμε την προσοχή μας στον εαυτό μας κοιτώντας τον σαν ένα ολοκληρωμένο σύστημα με όλες του τις διαστάσεις και ας δοκιμάσουμε να του πούμε ότι το εμπιστευόμαστε, ότι είμαστε μαζί του, ότι δουλεύουμε μαζί του, με περισσότερη επίγνωση και φροντίδα.
Σε μία κουλτούρα που μας διαχωρίζει από το σώμα μας, ας δοκιμάσουμε να αποκαταστήσουμε τη σύνδεση μαζί του, ας του πούμε ευχαριστώ για όσα κάνει, ας ακούσουμε τις πραγματικές του ανάγκες για ξεκούραση, φαγητό, αποφόρτιση. Ας δοκιμάσουμε να δημιουργήσουμε μία πρώτη σχέση μαζί του, είναι μία καλή αρχή!