Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η σημαντική επιβάρυνση των ασφαλισμένων εξαιτίας του νέου δελτίου τιμών φαρμάκων που περιλαμβάνει αυξήσεις σε περισσότερα από 1.700 γενόσημα φάρμακα.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα η επιβάρυνση των ασφαλισμένων θα είναι της τάξης των 30 εκ. ευρώ. Αυτό θα είναι και το ποσό που θα ωφεληθούν οι φαρμακευτικές εταιρίες καταβάλλοντας αντίστοιχα λιγότερο claw back στον ΕΟΠΥΥ. Προφανώς και αυτό είναι κυβερνητική επιλογή, στην οποία και είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι.
Ενδεικτικό της οργή των ασθενών – που παραπονούνται έντονα στους φαρμακοποιούς – είναι το γεγονός πως ο ΠΦΣ συστήνει στους επαγγελματίες να αναρτήσουν τον παρακάτω πίνακα ενημέρωσης στα φαρμακεία τους.
«Δεν αυξήθηκε η συμμετοχή… άλλαξε η κάλυψη» απαντά ο Γεωργιάδης
Μιλώντας στον ΑΝΤ1 την Πέμπτη ο Άδωνις Γεωργιάδης έσπευσε να διαψεύσει πως αυξήθηκε η συμμετοχή στα φάρμακα, διευκρινίζοντας ωστόσο πως… άλλαξε η κάλυψη στα γενόσημα φάρμακα.
Πιο αναλυτικα, ο Άδωνις Γεωργιάδης εξήγησε ότι έχουν αλλάξει οι όροι αποζημίωσης για τα γενόσημα φάρμακα, αλλά δεν έχει υπάρξει η παραμικρή μεταβολή στα ποσοστά συμμετοχής των ασφαλισμένων – πράγμα που μπορεί να ακουστεί αν μην τι άλλο οξύμωρο.
Αυτό που τόνισε είναι πως η επιβάρυνση υπάρχει για όσους δεν δεχθούν να πάρουν το φθηνότερο γενόσημο φάρμακο.
«Υπήρχε νόμος του 2021 που έλεγε ότι ο Υπουργός Υγείας θα υπογράψει απόφαση για την τιμή αποζημίωσης στα γενόσημα. Ο νόμος έλεγε ότι θα τεθεί σε εφαρμογή την 1η Ιουλίου 2023, όμως δόθηκε από τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη δόθηκε παράταση για 31 Ιανουαρίου 2024. Εγώ δεν έδωσα άλλη αναβολή και έτσι τέθηκε σε ισχύ η απόφαση»
Όπως εξήγησε, η απόφαση ορίζει ότι «ο ΕΟΠΥΥ, σε κάθε δραστική ουσία αποζημιώνει το φθηνότερο γενόσημο. Δουλειά του φαρμακοποιού να ενημερώνει ότι ο ασθενής έχει 10 επιλογές με βάση την δραστική ουσία.
»Η δραστική ουσία έχει πολλές εμπορικές ονομασίες, όλα τα φάρμακα αυτά κάνουν την ίδια δουλειά. Ο ΕΟΠΥΥ αποζημιώνει το φθηνότερο γενόσημο στο 100% Αν κάποιος επιλέξει να πάρει άλλο φάρμακο, πιο ακριβό από το φθηνότερο, θα πρέπει να επιβαρυνθεί την διαφορά».
Τι αλλάζει για τους ασφαλισμένους και γιατί
Τα πράγματα όμως δεν είναι ακριβώς έτσι. Τουλάχιστον, σύμφωνα με τον Κώστα Λουράντο, πρόεδρο του ΦΣΑ.
Μιλώντας στο Κόντρα το βράδυ της Τετάρτης, υπενθύμισε πως μέχρι πρότινος αν κάποιος ασφαλισμένος έπαιρνε γενόσημο φάρμακο δεν επιβαρυνόταν καθόλου.
Αντίθετα ο ασθενής που επιθυμούσε να πάρει το πρωτότυπο φάρμακο καλούνταν να πληρώσει τη διαφορά. Πλέον όμως πληρώνεις και για το γενόσημο. Και πληρώνεις πολλά λεφτά – τόνισε χαρακτηριστικά.
Χρησιμοποίησε μάλιστα και κάποια συγκεκριμένα παραδείγματα, όπως είναι οι στατίνες για την χοληστερίνη.
Μέχρι σήμερα κάποιος που έπαιρνε γενόσημα δεν πλήρωνε συμμετοχή, ενώ πλέον γενόσημο με τιμή περί τα 23 ευρώ δεν αποζημιώνεται πλήρως. Αντίθετα ο ασφαλισμένος θα πρέπει να πληρώσει 16 ευρώ το κουτί, με τους ασθενείς να χρειάζονται δύο κουτιά μηνιαίως. Αυτό σημαίνει πως μόνο για αυτό το φάρμακο η επιβάρυνση αγγίζει τα τριάντα περίπου ευρώ.
Η εκτίμηση του Κώστα Λουράντου είναι πως με τον τρόπο αυτό μετακυλίεται στους ασφαλισμένους το κόστος του clawback που ζητούσαν να μειωθεί οι φαρμακοβιομηχανίες.
Έπαψαν να συνταγογραφούνται και η τιμή τους αυξήθηκε έως και 300%
Κάτι που θα πρέπει ακόμη να σημειωθεί είναι πως πριν την αλλαγή της κάλυψης στα γενόσημα φάρμακα είχε προηγηθεί η αφαίρεση από τη λίστα των συνταγογραφούμενων φαρμάκων πλήθους ευρείας χρήσης σκευασμάτων.
Από τη στιγμή που αυτά – μεταξύ των οποίων το depon – έπαψαν να συνταγογραφούνται, οι τιμές τους αυξήθηκαν κατά 200% και 300%.