Ο κόσμος έχει συγκεντρωθεί στο Σύνταγμα αλλά και στη Θεσσαλονίκη όπου πραγματοποιούνται εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων.
Φέτος, συμπληρώνονται 106 χρόνια από μία γενοκτονία, που δεν έχει όμως αναγνωριστεί από τη διεθνή κοινότητα. Στην πλατεία Συντάγματος έχουν τοποθετηθεί λουλούδια που σχηματίζουν τον αριθμό 353.000, όσα και τα θύματα του Πόντου .
Χορευτές, με παραδοσιακές στολές, απήγγειλαν τον όρκο του αντάρτη του Πόντου , ενώ ακούστηκε από τη Δέσποινα Σαχινίδου, συνοδεία ποντιακής λύρας, το παραδοσιακό τραγούδι “Πάρθεν η Ρωμανία”. «Η 19η Μαΐου είναι ημέρα τιμής και μνήμης για τα 353.000 θύματα της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού» δήλωσε η περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Αθηνά Αηδονά και πρόσθεσε πως «Είναι, όμως, και μια μέρα ευθύνης. Ευθύνης να κρατήσουμε άσβεστη την ιστορική μνήμη, να μην επιτρέψουμε να διαπραχθούν ποτέ ξανά στο μέλλον τέτοια εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και να αγωνιστούμε με όλες τις δυνάμεις μας για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας. Και αυτός είναι ένας αγώνας, που θα συνεχίσουμε να δίνουμε μέχρι την τελική δικαίωση».
«Η διεθνής αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων είναι μια οφειλή τόσο μεγάλη, όσο είναι αυτή που έχει ο καθένας μας απέναντι στις ρίζες του και στον τόπο του», δήλωσε η πρόεδρος της ΠΟΠΣ, Δέσποινα Σαχινίδου και πρόσθεσε πως «Δεν ξεχνούμε, αγωνιζόμαστε για τη διεθνοποίηση της γενοκτονίας. Προ τριών ημερών, αντιπροσωπεία μας επισκέφθηκε τις Βρυξέλλες, όπου καταθέσαμε, σε συνάντηση με ευρωβουλευτές, πρόταση ψηφίσματος. Ήταν εκεί ευρωβουλευτές από διάφορες χώρες, μας άκουσαν με προσοχή και θα μεταφέρουν το αίτημα μας στους συναδέλφους τους».
Στο σημείο άφιξης θα τοποθετηθούν φαναράκια στην άμμο με τρόπο που να σχηματίζουν τον αριθμό 353.000, σε ανάμνηση των θυμάτων του Πόντου και θα ριφθούν δύο στεφάνια στη θάλασσα στη μνήμη των θυμάτων της γενοκτονίας, ενώ παραδοσιακό συγκρότημα θα χορέψει τον “Πυρρίχιο”, συνοδεία ποντιακής λύρας.
Πηγή: dnews.gr