Οι συλλογικότητες «Ενάργεια» και «Βύρωνας και τριγύρω» ζητούν από τον Δήμαρχο Βύρωνα να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο η υπόθεση της “χαμένης” δημοτικής βιβλιοθήκης του Δήμου Βύρωνα. Ζητούν να απαντηθούν δημοσίως, αν η βιβλιοθήκη θα λειτουργήσει ξανά, πότε και πού.
Το αίτημά τους:
ΠΡΟΣ
ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΒΥΡΩΝΑ
Κοιν. : Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Βύρωνα, δια του Προέδρου του.
ΘΕΜΑ: «ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ ΤΗΣ “ΧΑΜΕΝΗΣ” ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΥΡΩΝΑ»
Δήμαρχε,
Ως δημότες και κάτοικοι του Βύρωνα, πολίτες των συλλογικοτήτων (αλφαβητικά) «Βύρωνας και τριγύρω» και «Ενάργεια», βάσει του Άρθρου 5 «Δημοσιότητα των συνεδριάσεων Αναφορές – Προτάσεις – Πληροφόρηση Πολιτών», παρ. 6. του Κανονισμού Λειτουργίας του Δ.Σ. που με σαφήνεια αναφέρει ότι:
«Το Δημοτικό Συμβούλιο συζητά ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ προτάσεις που κατατίθενται σ` αυτό από τουλάχιστον είκοσι πέντε (25) άτομα για την επίλυση ζητημάτων αρμοδιότητας του Δημοτικού Συμβουλίου…»,
Αιτούμαστε, μέσα στην προβλεπόμενη από τον Κανονισμό προθεσμία, τη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο του θέματος της «χαμένης» Δημοτικής Βιβλιοθήκης του Βύρωνα.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ να ενημερωθούμε ΔΗΜΟΣΙΩΣ για τις αιτίες που οδήγησαν στο κλείσιμό της, και βάσει της Παρ. 2, του 3ου Άρθρου του Κανονισμού που αναφέρει ότι ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου «δύναται να καλεί δημοτικούς υπαλλήλους ή ιδιώτες, προκειμένου να πληροφορήσουν το Δημοτικό Συμβούλιο σχετικά με τα θέματα που συζητούνται»
ΖΗΤΑΜΕ -στην δια ζώσης η με τηλεδιάσκεψη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου- να κληθούν ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΟΥΝ ΣΤΟΙΧΕΙΑ και όσοι πρόσφεραν έργο, μη εργασιακής αντιπαροχής, κατά τη διάρκεια της λειτουργίας της Δημοτικής Βιβλιοθήκης και γνωρίζουν τι συνέβαινε σε αυτήν και τι τελικά συνέβη…
Απαιτούμε να ενημερωθούμε τους λόγους για τους οποίους εδώ και χρόνια δεν υφίσταται η Δημοτική Βιβλιοθήκη του Βύρωνα, από τη στιγμή μάλιστα που κατά τη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου της 6ης Ιουνίου 2017 εσείς ο ίδιος είχατε δηλώσει ότι ένας από τους προορισμούς χρήσης του Παλαιού Δημαρχείου, εκτός από Μουσείο Ιστορίας, θα ήταν και η στέγασή της, ενώ σε συνέντευξή σας, στον αρχισυντάκτη της τοπικής εφημερίδας «ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ» κ. Φλοράν Σελάυ, τον Μάιο του 2018, δηλώνατε τα εξής:
Ερ: Πότε θα λειτουργήσουν η νέα δημοτική βιβλιοθήκη και το Μουσείο στο παλιό δημαρχείο του Βύρωνα και τι θα προσφέρουν στους πολίτες της πόλης;
Δ.Β.: “Η αξιοποίηση του χώρου του παλαιού Δημαρχείου αποτελεί έναν από τους βασικούς μας στόχους. Η ανάπλαση δηλαδή ενός ιστορικού και εμβληματικού χώρου που θα αξιοποιηθεί ως πολυχώρος, καθώς εκτός από τη βιβλιοθήκη και το Μουσείο Ιστορίας του Βύρωνα (με δύο βασικές θεματικές, την προσφυγιά και την αντίσταση), θα τελούνται γάμοι, θα υπάρξει αναγνωστήριο για το κοινό, ειδικός χώρος για ψηφιακές παρουσιάσεις. Στόχος μας εν ολίγοις είναι να παραδοθεί στους πολίτες του δήμου μας ένας μοντέρνος χώρος που θα «φιλοξενηθεί», στο κέντρο της πόλης.
Οι εργασίες αφορούν την αντικατάσταση της ξύλινης στέγης και σκάλας και τις εσωτερικές διαμορφώσεις. Στο ισόγειο θα διαμορφωθούν χώρος τέλεσης γάμων, ειδικός χώρος για ψηφιακές παρουσιάσεις του μουσείου, χώρος βιβλιοθήκης και αρχειοθέτησης, ενώ στον 1ο όροφο βιβλιοθήκες και αναγνωστήριο, καθώς και προθήκες εκθεμάτων για το μουσείο. Ταυτόχρονα, ειδικός επιστήμονας (μουσειολόγος), έχει αναλάβει την επιστημονική υποστήριξη του μουσείου.
Σε σύντομο σχετικά χρονικό διάστημα το έργο ξεκινά καθώς βρίσκεται σε διαγωνιστική διαδικασία και μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται να ολοκληρωθεί.”
ΖΗΤΑΜΕ επίσης ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΘΕΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, ΔΗΜΟΣΙΩΣ, αν θα λειτουργήσει ξανά και πότε η Δημοτική Βιβλιοθήκη, που θα στεγαστεί, που βρίσκονται αυτή τη στιγμή τα βιβλία, ποιες είναι οι συνθήκες φύλαξής των, και ποιος είναι ο αριθμός αυτών; Υπάρχει καταγραφή των;
Καλούμε τις Δημοτικές Παρατάξεις και τους Δημοτικούς Συμβούλους του Δήμου Βύρωνα, εκτός από την κατάθεση στοιχείων όσων επί σειρά ετών ήταν μέσα στα προηγούμενα δημοτικά συμβούλια και γνώριζαν τι συνέβαινε με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη, αφενός μεν να προασπίσουν τα προαναφερόμενα Δικαιώματα των πολιτών που απορρέουν από τον Κανονισμό, αφετέρου δε να υπερασπιστούν το Δικαίωμα του Βυρωνιώτικου λαού στην πληροφόρηση και την έγκυρη ενημέρωση για τα θέματα που τον αφορούν.
«Βύρωνας και τριγύρω» και «Ενάργεια»