Ο Υμηττός έκλεισε με την καραντίνα για τους πολίτες, αλλά είναι ολάνοιχτος με το νομοσχέδιο στα επιχειρηματικά συμφέροντα.
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΒΥΡΩΝΑ
Όχι στην υποβάθμιση του ρόλου του Δημοτικού Συμβουλίου!
Να αποσυρθεί τώρα το περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιο της κυβέρνησης!
Η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της Ν.Δ. εν μέσω πανδημίας, με τον κόσμο κλεισμένο στα σπίτια του και τη Βουλή να υπολειτουργεί, εξαπολύει ισοπεδωτική επίθεση κατά εργασιακών-ασφαλιστικών δικαιωμάτων, παραχωρεί βασικές λειτουργίες του κράτους σε ιδιώτες και καταργεί δημοκρατικές και συνταγματικές ελευθερίες που κατακτήθηκαν με αιματηρούς αγώνες δεκαετιών.
Συνεχίζει την επίθεσή της, στοχοποιώντας τώρα το περιβάλλον.
Με το νομοσχέδιο για το περιβάλλον που φέρνει για ψήφιση και συζητείται στις 04 και 05 Μάη, το παραδίνει στο μεγάλο κεφάλαιο και τους επιχειρηματίες για να το «αξιοποιήσουν», στηρίζοντας την κερδοφορία τους και επιτρέποντάς τους να βάζουν πόδι ακόμα και σε προστατευόμενες περιοχές. Με το νομοσχέδιο αυτό η κυβέρνηση εξαφανίζει επίσης και την τελευταία αρμοδιότητα που είχαν οι εκλεγμένοι στους δήμους.
Σε αυτό το νομοσχέδιο μεταβιβάζει στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής των ΟΤΑ την αρμοδιότητα που είχαν τα εκλεγμένα δημοτικά συμβούλια για σοβαρά ζητήματα όπως τα Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης Απορριμμάτων (άρθρ. 84 παρ. 2). Σ’ αυτές τις επιτροπές, με βάση προηγούμενο πραξικοπηματικό νόμο της Ν.Δ., έχουν την πλειοψηφία οι δημοτικές αρχές, ανεξάρτητα από τη δύναμή τους στα Δημ. Συμβούλια. Με αυτή τη ρύθμιση απογυμνώνει τα δημοτικά συμβούλια και απαξιώνοντάς τα μετατρέπει σε διακοσμητικά όργανα.
Με το άρθρο 92 παρ. 1στ του ίδιου νομοσχεδίου νομιμοποιεί τον παράνομο Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων του Δήμου Βύρωνα που βρίσκεται στη ζώνη απόλυτης προστασίας του Υμηττού, για την απομάκρυνση του οποίου και την προστασία του βουνού έχουν δοθεί αγώνες χρόνων.
Ο Υμηττός έκλεισε με την καραντίνα για τους πολίτες, αλλά είναι ολάνοιχτος με το νομοσχέδιο στα επιχειρηματικά συμφέροντα.
Τον περασμένο Ιανουάριο αναγγέλθηκε με τυμπανοκρουσίες από τον ΣΠΑΥ και την κυβέρνηση σχέδιο “αναγέννησης” του Υμηττού με πόλους αναψυχής, μονοπάτια κλπ εντυπωσιακά. Αναρωτιόμαστε, αναγέννηση είναι η μείωση προστασίας του βουνού, ο αποχαρακτηρισμός δασικών εκτάσεων, η μετατροπή του σε σκουπιδότοπο και το άνοιγμα της πόρτας σε επιχειρηματικά συμφέροντα που θα πλουτίσουν καταστρέφοντας το περιβάλλον;
Η δημοτική Αρχή Βύρωνα εισηγήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο της 10ης Φλεβάρη, με πρόσχημα την διαμόρφωση στον Κουταλά πύλης εισόδου στον Υμηττό (μέρος του παραπάνω σχεδίου “αναγέννησης”), ουσιαστικά την επικύρωση του κυβερνητικού σχεδιασμού.
Εμείς διατυπώσαμε την αντίθεσή μας αποκαλύπτοντας τον πραγματικό σχεδιασμό της κυβέρνησης και ήμασταν η μοναδική παράταξη που καταψήφισε την εισήγηση. Και δυστυχώς δικαιωθήκαμε. Το ερώτημά μας είναι τι θα κάνει η δημοτική αρχή; Θα ακολουθήσει τη μέχρι σήμερα τακτική της, να αντιπολιτεύεται την κυβέρνηση μέσω του ΣΥΡΙΖΑ και να τρέχει πρώτη να εφαρμόζει τις επιλογές Μητσοτάκη;
Θα συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε και να διεκδικούμε:
• την υπεράσπιση του δασικού χαρακτήρα του Υμηττού, ενάντια στα σχέδια μετατροπής του σε έναν απλό χώρο αναψυχής και πάρκο
• την προστασία του και την απομάκρυνση των παράνομων εγκαταστάσεων και χρήσεων στο βουνό
• ένα Υμηττό που θα αποτελεί πνεύμονα για την περιοχή και χώρο αναψυχής για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, σεβόμενοι το περιβάλλον και δημιουργώντας μια νέα σχέση μαζί του
• Οποιαδήποτε παρέμβαση στον Υμηττό να είναι συμβατή με το χαρακτήρα του, δηλαδή το δασικό οικοσύστημα και μακριά από κάθε εμπορευματοποίηση.
Έστω και την τελευταία στιγμή, καλούμε
Το σύνολο των δημοτικών παρατάξεων και τη δημοτική αρχή Βύρωνα ,
να δηλώσουμε ομόφωνα την αντίθεσή μας στο προωθούμενο νομοσχέδιο καταστροφής του περιβάλλοντος και απαξίωσης του δημοτικού συμβουλίου και να ζητήσουμε την απόσυρσή του.
Απέναντι στους πολίτες του Βύρωνα, η ελάχιστη υποχρέωση που έχουμε είναι να δεσμευτούμε ότι ακόμα και αν ο νόμος ψηφιστεί από την κυβέρνηση, εμείς θα τον ακυρώσουμε στην πράξη, απομακρύνοντας τον σταθμό μεταφόρτωσης από το βουνό και για τα σοβαρά ζητήματα της πόλης οι αποφάσεις θα παίρνονται στο δημοτικό συμβούλιο με τη συμμετοχή πολιτών και φορέων και όχι σε επιτροπές.
Βύρωνας, 29-4-2020