Ξεκινώντας ένα µικρό οδοιπορικό γνωριµίας µε τα θερινά σινεµά της πόλης µας, αλλά και τους ανθρώπους «πίσω» από αυτά, οι οποίοι, σε πείσµα των καιρών, ασχολούνται ίσως µε ένα από τα πιο «ροµαντικά» επαγγέλµατα, αυτό των διευθυντών κινηµατογραφικής αίθουσας, βρεθήκαµε µπροστά σε µια εξαιρετικά ευχάριστη έκπληξη:
Επρόκειτο για δύο νέους ανθρώπους!
Συζητήσαµε λοιπόν µε τον Βαγγέλη Κρασσά (Κινηµατογράφος Αρκαδία) και τον Τάσο Λιαγκρή (Κινηµατογράφος Λάουρα) για την επιλογή τους αυτή, την ιστορία των κινηµατογράφων, αλλά και την προσωπική τους µατιά στη “µαγική” εµπειρία των θερινών προβολών.
Επιμέλεια (Κείμενα-φωτό): Μαρία Βλαδιμήροβιτς
Βαγγέλης Κρασσάς, Κινηματογράφος Αρκαδία
Δ.&Π: Πείτε μας λίγα λόγια για την ιστορία του κινηματογράφου Αρκαδία.
Ο κινηματογράφος «Αρκαδία» λειτούργησε για πρώτη φορά το 1962 σε ισόγειο χώρο στην ίδια διεύθυνση, στο παρκάκι της οδού Καραολή και Δημητρίου. Από το 1995, όπου κι οικοδομήθηκε το Εμπορικό Κέντρο Βύρωνα, που στεγάζει μεταξύ των άλλων το Δημαρχείο της πόλης, super market και το parkingland Βύρωνα, ο εμβληματικός για την περιοχή θερινός κινηματογράφος «Αρκαδία» μεταστεγάστηκε στην ταράτσα του κτιρίου. Είναι πλέον εύκολα προσβάσιμος με δυο άνετα ασανσέρ και κλιμακοστάσιο. Η θέα του κινηματογράφου προς τον Υμηττό είναι εκπληκτική και συμβάλει θετικά στην ψυχαγωγική εμπειρία και την χαλάρωση των θεατών. Το πλέον βασικό σχόλιο που ακούγεται από τους πελάτες μας είναι πως ο κινηματογράφος Αρκαδία είναι από τους πιο δροσερούς της Αθήνας κι είναι ό,τι πρέπει για τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού!
Δ.&Π: Τα θερινά σινεμά κουβαλούν τον ρομαντισμό μιας «άλλης εποχής». Πως ένας νέος άνθρωπος σήμερα, παίρνει την απόφαση να ασχοληθεί επαγγελματικά με ένα είδος ψυχαγωγίας και τέχνης που απειλείται από το σύγχρονο τρόπο ζωής;
Η προσωπική μου επαγγελματική ενασχόληση ξεκίνησε από τότε που γεννήθηκα. Τα πρώτα μου βήματα θυμάμαι πως τα έκανα στον θερινό κινηματογράφο «Μαριλένα» στην Άνω Γλυφάδα, τον οποίο είχε ανοίξει ο παππούς μου. Μετά ακολουθούσα τον πατέρα μου σε άλλους κινηματογράφους, οπότε στα 19 μου, η απόφαση να ξανανοίξω τον οικογενειακό κινηματογράφο ήταν αρκετά εύκολη. Όσον αφορά τις δυσκολίες που προσδίδει ο σύγχρονος τρόπος ζωής σε αυτό το είδος ψυχαγωγίας, θεωρώ πως ήδη η κουλτούρα του θερινού έχει ανταπεξέλθει σε δύσκολες συνθήκες ανά τα χρόνια (τηλεόραση, πολυσινεμά κλπ). Ο κόσμος δεν θα αλλάξει την εμπειρία αυτή, γιατί περί εμπειρίας πρόκειται. Να κανονίσεις με τους φίλους σου, η προσμονή μέχρι να πάρεις τα εισιτήρια και να βρεις τις θέσεις σου κάτω από τον έναστρο ουρανό, τα σνακς από το μπαρ του θερινού, οι συζητήσεις μετά το τέλος της ταινίας… είναι πράγματα που δεν θα τα βρεις πατώντας δύο κουμπιά στον καναπέ του σπιτιού σου. Οπότε πιστεύω πως ο σύγχρονος τρόπος ζωής δεν απειλεί την κουλτούρα του θερινού. Οι απειλές είναι άλλες…
Δ.&Π: Είναι το δεύτερο καλοκαίρι που η πανδημία επηρεάζει σημαντικά τόσο την καθημερινότητά μας όσο και τη λειτουργία των επιχειρήσεων. Εσείς πως αντιμετωπίσατε αυτή την πρόκληση;
Δυστυχώς, όλοι μας, ζούμε σε μια αρκετά δύσκολη περίοδο που μας επηρεάζει στην καθημερινότητά μας. Πολλά από αυτά που γνωρίζαμε έχουν ήδη αλλάξει και δυστυχώς δεν έχουμε επιλογή πέραν του να συμβιβαστούμε, όσο κι αν αυτό μας ενοχλεί. Εμείς, θέτοντας ως κύριο κριτήριο την υγεία των πελατών μας, είμαστε σύμφωνοι με όλα τα υγειονομικά μέτρα που ορίζουν οι ειδικές αρχές. Έχουμε μειώσει τις θέσεις του κινηματογράφου, αφήνοντας αποστάσεις ενός μέτρου ανά δύο άτομα, έχουμε τοποθετήσει σημάνσεις σε όλους τους χώρους για την τήρηση αποστάσεων σε ταμείο και μπαρ. Επίσης γίνεται απολύμανση πριν από τις παραστάσεις με ειδικό διάλυμα.
Δ.&Π: Ο Βύρωνας είναι μια πόλη που αγαπά την ιστορία και τον πολιτισμό. Θεωρείτε πως οι νέοι του Βύρωνα έχουν αγκαλιάσει τα θερινά σινεμά;
Ο Βύρωνας είναι όντως μια περιοχή άμεσα συνδυασμένη με τον πολιτισμό. Οι νέοι του Βύρωνα έχουν αγκαλιάσει με θέρμη την προσπάθειά μας, καθώς το μεγαλύτερο σύνολο του κοινού μας αγγίζει την ηλικιακή αυτή ομάδα. Καθημερινά, αρκετοί νέοι προτιμούν τον κινηματογράφο «Αρκαδία» και γενικότερα του θερινούς κινηματογράφους για την καθημερινή τους έξοδο, δείχνοντας πως ενώ είναι ακριβώς η ηλικιακή ομάδα της τεχνολογίας, δεν αφήνουν την παράδοση του θερινού να χαθεί.
Δ.&Π: Έχετε κάποια μελλοντικά πλάνα τα οποία θα θέλατε να μοιραστείτε με τους αναγνώστες της εφημερίδας μας;
Προσωπικά, σκεπτόμενος το μέλλον, θα ήθελα να συνεχίσω να κάνω αυτό που αγαπώ! Να είμαι μέσα σε θερινούς κινηματογράφους και να προσφέρω, με το ίδιο μεράκι, στον κόσμο μια απόδραση από την καθημερινότητα μέσω του κινηματογράφου.