Άλλη μια φορά η εφημερίδα μας δικαιώνεται στις προβλέψεις της
Έγραφε ο Δημήτρης Μεσογείου στο τεύχος Δεκεμβρίου 2020 εφημερίδας μας αναφερόμενος στον αγωγό East Med (Δείτε το άρθρο ΕΔΩ)
“Εγώ θα τολμήσω μια πρόβλεψη: ο αγωγός δεν θα κατασκευαστεί και η χώρα μας θα εμπλακεί σε νέες περιπέτειες. Τον τυχοδιωκτισμό όμως των τελευταίων ελληνικών κυβερνήσεων, οι οποίες συναγωνίζονται για το ποια είναι ο καλύτερος «σύμμαχος» των Η.Π.Α. στην περιοχή μας, θα τον πληρώσει η χώρα κι ο λαός μας.”
Διαβάζουμε στο news 247
Η Επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας του Κοινοβουλίου προτείνει να σταματήσει η χρηματοδότηση έργων φυσικού αερίου. Aνάμεσα στα έργα εμπίπτει και η μελέτη κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου EastMed.
29 Σεπτεμβρίου 2021
Η Επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας του Κοινοβουλίου ενέκρινε χθες Τρίτη με ψήφους 50 υπέρ, 13 κατά, 12 αποχές, τη θέση της σχετικά με τα κριτήρια και τη μεθοδολογία για την επιλογή ενεργειακών έργων κοινού ενδιαφέροντος (ΕΚΕ), όπως γραμμές ρεύματος υψηλής τάσης, αγωγούς ορυκτών καυσίμων, εγκαταστάσεις αποθήκευσης ενέργειας και “έξυπνα” δίκτυα, τα οποία θα επωφεληθούν από ταχείες διοικητικές διαδικασίες και θα είναι επιλέξιμα για χρηματοδότηση από την ΕΕ.
Μεταξύ άλλων προτείνει να σταματήσει η χρηματοδότηση έργων φυσικού αερίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάμεσα στα έργα εμπίπτει, με βάση τα μέχρι στιγμής γνωστά στοιχεία, και η μελέτη κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου EastMed.
Συγκεκριμένα, οι ευρωβουλευτές της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής του ΕΚ στηρίζουν τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης υποδομών υδρογόνου, όπως οι ηλεκτρολύτες, καθώς και της δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα και της αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας. Επιμένουν επίσης στην ανάγκη υποστήριξης της συμμετοχής του κοινού στη διαδικασία επιλογής. Τα επιλέξιμα έργα θα πρέπει επίσης να προωθούν την ολοκλήρωση της αγοράς και να αυξάνουν την ασφάλεια του εφοδιασμού.
Σύμφωνα με τους κανόνες που προτείνει το ΕΚ, έργα που βασίζονται στο φυσικό αέριο δεν θα είναι πλέον επιλέξιμα για χρηματοδότηση από την ΕΕ. Ωστόσο, μια προσωρινή παρέκκλιση θα επιτρέψει, υπό αυστηρές προϋποθέσεις, κάποια έργα φυσικού αερίου που είναι αρκετά “ώριμα”, να είναι επιλέξιμα για ταχεία διαδικασία αδειοδότησης.
Τα επιλεγμένα έργα θα πρέπει να βοηθήσουν τα κράτη μέλη να εγκαταλείψουν τα στερεά ορυκτά καύσιμα, όπως ο άνθρακας, ο λιγνίτης, η τύρφη και ο πετρελαιούχος σχιστόλιθος, δηλώνουν οι ευρωβουλευτές. Προτείνουν επίσης τη χρηματοδότηση έργων που ξαναχρησιμοποιούν υφιστάμενες υποδομές φυσικού αερίου για τη μεταφορά ή την αποθήκευση υδρογόνου.
Οι ευρωβουλευτές επαναλαμβάνουν ότι τα επιλέξιμα έργα πρέπει να συνάδουν με την αρχή «προτεραιότητα στην ενεργειακή απόδοση», η οποία ορίζει ότι η ενεργειακή αποδοτικότητα είναι ο ευκολότερος τρόπος εξοικονόμησης χρημάτων για τους καταναλωτές και μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Το κόστος των έργων θα πρέπει να διασφαλίζει ότι οι τελικοί χρήστες δεν επιβαρύνονται δυσανάλογα, ιδίως εάν αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε ενεργειακή φτώχεια.
Τέλος, η νομοθεσία δεν θα πρέπει να θίγει το δικαίωμα μιας χώρας να καθορίζει τον τρόπο χρήσης των ενεργειακών της πόρων και να καθορίζει το δικό της ενεργειακό μείγμα.