Του Δημήτρη Μεσόγειου
Παντού, σε εφημερίδες, τηλεοράσεις, ηλεκτρονικές σελίδες, σε δρόμους, σε καφενεία, παντού «ξεφυτρώνει» το δραματικό ερώτημα: θα γίνει πόλεμος;
«Η Ρωσσία συγκεντρώνει στρατό και απειλεί την Ουκρανία», «το Ν.Α.Τ.Ο. στέλνει στρατό και όπλα στα σύνορα της Ρωσσίας », οι Η.Π.Α. και η Ε.Ε. (μεταξύ αυτών και η Ελλάδα) απειλούν με κυρώσεις τη Ρωσσία και αποσύρουν διπλωμάτες», «συνεχείς διαβουλεύσεις Μπάιντεν – Πούτιν – Σι Τζινπίνγκ – Μακρόν – Σόλτς (και Μητσοτάκη βεβαίως) για την εξεύρεση λύσης»…
Χιλιάδες τέτοιες «ειδήσεις» καθημερινά, με καταιγιστικούς ρυθμούς, «βομβαρδίζουν» τους πολίτες με στόχο την τρομοκράτησή τους και τη δημιουργία κλίματος φόβου, συμπληρωματικού του φόβου που έχουν δημιουργήσει με τον κορονοϊό τα τελευταία δύο χρόνια. Τελικός στόχος: ο έλεγχος και η χειραγώγηση, κυρίως, του μυαλού, της θέλησης και της αντίδρασης των ανθρώπων, ώστε να πραγματοποιηθούν, όσο γίνεται πιο «ομαλά» και γρήγορα τα σχέδια και τα συμφέροντα των μεγάλων υπερεθνικών οικονομικών κολοσσών, που έχουν ήδη ξεκινήσει ένα νέο μοίρασμα του κόσμου, με την «χρήση» βεβαίως των «αυτοφωράκηδών» τους στις κυβερνήσεις διάφορων κρατών, μικρών ή μεγάλων.
Ας βάλουμε, όμως, τα πράγματα σε μια σειρά, ώστε να μπορούν οι αναγνώστες μας να «προσανατολίζονται» μέσα σ’ αυτόν τον κυκεώνα ειδήσεων και πληροφοριών, σχετικά με το ερώτημα: θα γίνει πόλεμος;
Πρώτον. Όλοι έχουμε δει και «ζήσει» πολέμους μετά τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο. Δεν ήταν πόλεμος στο Ισραήλ, στον Κόλπο και στο Ιράκ, στη Λιβύη, στο Αφγανιστάν, στην Γιουγκοσλαβία, στη Συρία; Δεν σκοτώθηκαν άνθρωποι, δεν καταστράφηκαν λαοί και χώρες για τα συμφέροντα κρατών και πολυεθνικών κολοσσών; Δεν καταπατήθηκαν στο όνομα αυτών των συμφερόντων διεθνείς συμβάσεις και σύνορα; Δεν κουρελιάστηκε το Διεθνές Δίκαιο και ο ίδιος ο Ο.Η.Ε. απ’ αυτούς που μας παρουσιάζονται και σήμερα ως οι υπερασπιστές της δημοκρατίας και της ελευθερίας;
Και για να μιλάμε με «ονόματα και διευθύνσεις», ας θυμηθούμε: Οι Η.Π.Α. και το Ν.Α.Τ.Ο. δεν βομβάρδισαν την Γιουγκοσλαβία; Η Μεγάλη Βρετανία δεν ισοπέδωσε το Ιράκ; Η Γαλλία με τις Η.Π.Α. δεν εξόντωσαν τη Λιβύη; Οι Η.Π.Α., με τους συμμάχους της Τουρκία και Ισραήλ, δεν αιματοκύλισαν τη Συρία;
Ουαί υμίν φαρισαίοι υποκριτές!
Δεύτερον. Όλοι είμαστε μάρτυρες διάφορων πολέμων τις τελευταίες δεκαετίες. Πόλεμοι εμπορικοί, οικονομικοί, χρηματιστηριακοί, ενεργειακοί, τεχνολογικοί, των άστρων και του διαστήματος, πόλεμοι ψυχολογικοί, , πόλεμοι…
Ένας συνεχόμενος πόλεμος για την κατάκτηση νέων αγορών και σφαιρών επιρροής, ένας συνεχής πόλεμος για περισσότερα κέρδη μεταξύ των υπερεθνικών οικονομικών κολοσσών. Ένας πόλεμος που συνεχώς εντείνεται και οξύνεται, ιδιαίτερα μετά την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, την οικονομική «υποχώρηση» των Η.Π.Α. και της Ε.Ε., την ενίσχυση, κυρίως οικονομικής, της Κίνας.
Ένας συνεχής πόλεμος για ένα νέο μοίρασμα του κόσμου!
Μπορεί αυτός ο πόλεμος να εξελιχθεί σε γενικευμένη στρατιωτική σύγκρουση, σε έναν παγκόσμιο πόλεμο; Θεωρούμε ότι μια τέτοια εξέλιξη έχει πολύ μικρές πιθανότητες, για δύο κυρίως λόγους: α) Οι υπερεθνικοί οικονομικοί κολοσσοί διαθέτουν άλλους τρόπους επίτευξης των στόχων τους και β) όλοι αντιλαμβάνονται ότι μια γενικευμένη στρατιωτική σύγκρουση με την χρήση των σύγχρονων όπλων, θα εξαλείψει το έδαφος, πάνω στο οποίο μπορούν να πετύχουν τους στόχους τους, μπορεί να εξαφανίσει τη γη κι ότι υπάρχει πάνω σ’ αυτήν!
Απεναντίας όμως, «μικροί» πόλεμοι, περιορισμένης έντασης και έκτασης είναι μέσα στη φαρέτρα τους, «χρησιμοποιούνται» και μπορεί να «χρησιμοποιηθούν» για την επίτευξη των στόχων των υπερεθνικών οικονομικών κολοσσών για το νέο μοίρασμα του κόσμου!
Λαοί του κόσμου γρηγορείτε!
Τρίτον. Όλοι, νομίζω, αντιλαμβανόμαστε ότι δεν έχουμε μια σύγκρουση Ρωσσίας – Ουκρανίας, αλλά μια σύγκρουση Η.Π.Α. – Ρωσσίας (και στο βάθος… Κίνα), με το φασίζον καθεστώς του Κιέβου σε ρόλο μαριονέτας.
Τα οικονομικά προβλήματα των Η.Π.Α., η «υποχώρησή» τους σε Συρία, Ανατολική Μεσόγειο, Αφγανιστάν, το «χάσιμο» ή ο φόβος για «χάσιμο» αγορών, όπως της Δυτικής Ευρώπης, τις «αναγκάζει» να εντείνουν την επίθεσή τους στη Ρωσσία, με στόχο τις κρίσιμες, για όλους, αγορές της Κεντρικής Ασίας.
Πως όμως διαμορφώνεται η διάταξη των δυνάμεων;
Η Ρωσσία αρνούμενη επίμονα πρόθεση επίθεσης, διαμορφώνει ισχυρότατη συμμαχία με τη Κίνα και άλλες χώρες (Ινδία), επιδεικνύει αποφασιστικότητα στην διατήρηση και ενίσχυση της επιρροής της στην περιοχή (δες Καζαχστάν), διεμβολίζει την ενότητα του Ν.Α.Τ.Ο. (Γερμανία, Γαλλία, Τουρκία…), χρησιμοποιεί τα ατού της (π.χ. ενέργεια – αγωγοί) έναντι της Ε.Ε. και ανθίσταται αποτελεσματικά στον προπαγανδιστικό πόλεμο της Δύσης. Παράλληλα, προβάλλει με όλους τους τρόπους την στρατιωτικο-εξοπλιστική της υπεροχή έναντι των Η.Π.Α. και του Ν.Α.Τ.Ο.
Οι Η.Π.Α. και το Ν.Α.Τ.Ο. προβάλλοντας επίμονα την πιθανότητα μιας σύγκρουσης με την Ρωσσία, στηρίζονται στην δεδομένη σύμμαχο Μεγάλη Βρετανία και στους υποτακτικούς της Ανατολικής Ευρώπης. Η παρατεταμένη προπαγανδιστική τους επίθεση αρχίζει να φθίνει. Ένα παράδειγμα: αποσύρουν προσωπικό των πρεσβειών τους από το Κίεβο λόγω του επικείμενου πολέμου, όπως λένε, αλλά όχι από τη Μόσχα!!! Λες κι ο πόλεμος, θα γίνεται μόνο στο Κίεβο!!!
Η Ε.Ε. έρμαιο των εσωτερικών της αντιθέσεων και της βαθειάς της κρίσης περιδινίζεται, χωρίς ενιαία στάση και ουσιαστικό ρόλο. Θεωρούμε βέβαιη την διαφορετική στάση των χωρών – μελών της απέναντι σ’ αυτήν την αμερικανο-ρωσσική σύγκρουση.
Η Ελλάδα, στενά δεμένη στο άρμα των Η.Π.Α., έχει αποδεχθεί ρόλο πιονιού στην σκακιέρα των εξελίξεων. Όλες οι κυβερνήσεις που μετέτρεψαν τη χώρα σε μια απέραντη βάση των Η.Π.Α. και του Ν.Α.Τ.Ο., με «προκεχωρημένο φυλάκιο» την Αλεξανδρούπολη, θα έχουν την ευθύνη για ότι προκύψει από την αμερικανο-ρωσσική σύγκρουση. Θαυμάστε υπεύθυνη και σοβαρή στάση: ο Έλληνας ΥΠ.ΕΞ. επισκέφθηκε την Ουκρανία για να ενδιαφερθεί για τους εκεί Έλληνες, αλλά δεν επισκέφθηκε τη Ρωσσία για να ενδιαφερθεί για τους εκεί Έλληνες!!!
Τέταρτον. Θα προσπαθήσουμε να δώσουμε, όσο δύσκολο και επικίνδυνο μπορεί να είναι, μια απάντηση στο ερώτημα: θα γίνει πόλεμος;
Παρά το κλίμα πολεμικής υστερίας που δημιουργεί η αμερικανόπνευστη προπαγάνδα, εκτιμούμε ότι μια γενικευμένη στρατιωτική σύγκρουση δεν θα υπάρξει.
Θεωρούμε πιθανή μια περιορισμένη σύγκρουση στο Ντονμπάς (όπου οι μάχες δεν έχουν σταματήσει), ίσως με προβοκάτσια του Κιέβου, με τη Ρωσσία να μην «τσιμπάει» και με πιθανό αποτέλεσμα το «αίτημα» του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ να ενταχθούν στη Ρωσσική Ομοσπονδία.
Μακάρι, βέβαια, να μην υπάρξει καμιάς μορφής σύρραξη, να μην χαθούν ανθρώπινες ζωές.
Δυστυχώς όμως για κάποιους τα κέρδη είναι πάνω απ’ τις ανθρώπινες ζωές κι αυτό κάπως πρέπει να τ’ αλλάξουμε! Να βρούμε τον τρόπο να τ’ αλλάξουμε!