Μπούτι αρνιού με πορτοκάλι & πουρέ καλαμπόκι με κύμινο
Φίλες και φίλοι, στο εορταστικό αυτό φύλλο θα σας δώσω μια διαφορετική συνταγή για αρνάκι στο φούρνο! Μπορεί η ακρίβεια να έχει χτυπήσει ταβάνι και ο κορωνοϊός να μας κάνει σταθερά πλέον «παρέα», αυτό όμως που έχει σημασία, είναι να διατηρήσουμε την καλή μας διάθεση και να εκμεταλλευτούμε τις γιορτινές αυτές μέρες και να απολαύσουμε ένα όμορφο γεύμα με τα αγαπημένα μας πρόσωπα.
Εύχομαι σε όλες και όλους καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα με Υγεία!
Μπούτι αρνιού με πορτοκάλι & πουρέ καλαμπόκι με κύμινο
Υλικά
- 1 μέτριο μπούτι
- 70 γρ. μέλι
- Χυμός μισού λεμονιού
- 60 γρ. μουστάρδα
- 90 γρ. ελαιόλαδο
- 150 γρ. κόκκινο ημίγλυκο κρασί
- Χυμός από ένα μεγάλο πορτοκάλι ή δύο μικρά
- 3 κλωνάρια θυμάρι
- Αλάτι, πιπέρι
Προετοιμασία
Πλένουμε και στεγνώνουμε καλά το μπούτι. Το τοποθετούμε σε ένα ταψί και το αλείφουμε με το ελαιόλαδο. Χτυπάμε όλα τα άλλα υλικά στο μίξερ μέχρι να ομογενοποιηθούν. Περιχύνουμε το μίγμα στο κρέας ώστε να το καλύψει παντού και προσθέτουμε αλατοπίπερο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου για μια ώρα και συνεχίζουμε το ψήσιμο κατεβάζοντας τη θερμοκρασία στους 160 βαθμούς για 45 με 60 λεπτά ακόμη (ανάλογα με το πάχος του).
Κατά τη διάρκεια του ψησίματος, το περιχύνουμε με τα υγρά του (αροζέ)
Πουρές καλαμποκιού με κύμινο και πορτοκάλι
Υλικά
- Καλαμπόκι
- Πατάτα
- Ξερό κρεμμύδι
- Κύμινο
- Ζωμός Πουλερικών
- Χυμός πορτοκαλιού
- Ελαιόλαδο
- Βούτυρο
- Λευκό κρασί
- Αλάτι, Πιπέρι
- Προετοιμασία
Σοτάρουμε σε κατσαρόλα με ελαιόλαδο το ξερό κρεμμύδι και στη συνέχεια την πατάτα και το καλαμπόκι. Σβήνουμε με λευκό κρασί και προσθέτουμε το ζωμό πουλερικών. Προσθέτουμε λίγο αλάτι, κύμινο και σιγοβράζουμε. Σουρώνουμε, πολτοποιούμε, περνάμε από σίτα και τελειώνουμε με το χυμό πορτοκαλιού, λίγο βούτυρο και αλατοπίπερο.
Jus πορτοκαλιού
Ζωμό από το ψήσιμο του αρνιού ντεγκρασαρισμένο
Σάλτσα Demi Glace
Χυμό πορτοκαλιού
Λίγο μέλι
Ιδανικά, για να συνοδεύσουμε γευστικά το κρέας και τον πουρέ, παρασκευάζουμε ένα Jus με τα υγρά από το ψήσιμο του αρνιού. Σε περίπτωση που δεν είναι αρκετά, αναμιγνύουμε με λίγη demi glace (για την παρασκευή της δείτε τη συνταγή στο τεύχος #17), λίγο χυμό πορτοκάλι και λίγο μέλι και σιγοβράζουμε μέχρι να δέσει και να αποκτήσει την ανάλογη υφή.
Για την παραδοσιακή μαγειρίτσα, δείτε παρακάτω το video όπου ο Σεφ και ο Ηλίας Βαλάσης, σας διασκεδάζουν και σας δείχνουν πως να ετοιμάσετε μια γευστικότατη, παραδοσιακή μαγειρίτσα
https://www.youtube.com/watch?v=qByVJ5Z3Lb4
Τα υλικά μπορείτε να τα δείτε αναλυτικά εδώ
Επιπλέον, με όσα υλικά περίσσεψαν απ’ τη μαγειρίτσα ο σεφ Φραντζολάς μας δίνει τη συνταγή για μια πεντανόστιμη και πικάντικη τηγανιά εντοσθίων, ώστε να μη πετάξουμε τίποτα από τα υλικά μας:
https://www.youtube.com/watch?v=NmFGHmVMyMk&t=55s