Στην ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας που έγινε τη Δευτέρα 26.02.2024 αποκαλύφθηκε πορεία που θα ακολουθήσει η νέα Δημοτική Αρχή του κ. Σωτηρόπουλου συνεχίζοντας -σε κρίσιμα θέματα για την πόλη- το δρόμο που χάραξε η προηγούμενη του κ. Κατωπόδη.
Απαντώντας στα ερωτήματα του έθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση, αρκετά αποκαλυπτική και ιδιαίτερα ανησυχητική ήταν η τοποθέτηση του ίδιου του Δημάρχου αναφορικά με το Μνημόνιο Συνεργασίας και Αλληλοκατανόησης μεταξύ Φιλοδασικής Ένωσης Αθηνών (Φ.Ε.Α.) και Δήμου Βύρωνα.
Θυμίζουμε ότι το συγκεκριμένο μνημόνιο υπεγράφη μετά από εισήγηση της προηγούμενης δημοτικής αρχής την οποία υπερψήφισαν και δημοτικοί σύμβουλοι της τότε αντιπολίτευσης συμπεριλαμβανομένων και εκλεγμένων της σημερινής Δημοτικής Αρχής. Πρόκειται για ένα μνημόνιο στο οποίο ουσιαστικά αναγνωρίζεται από το Δήμο η «ιδιοκτησία» της Φ.Ε.Α. στον Υμηττό, μια «ιδιοκτησία» που «αποκτήθηκε» με βασιλικό διάταγμα! Ο ίδιος ο Δήμαρχος υπεραμύνθηκε του μνημονίου συνεργασίας βάζοντας στη συζήτηση και το κάλπικο δίλημμα πως αν δεν το αποδεχτούμε είναι σαν να ξεκινάμε μια διεκδίκηση που δεν ξέρουμε που θα οδηγήσει.
Η Λαϊκή Συσπείρωση με παρέμβαση του Δ. Συμβούλου Βασίλη Καλύβα ανέδειξε το ζήτημα της καταπάτησης δημόσιας περιουσίας και της σύνδεσης της με τα επιχειρηματικά σχέδια για την τουριστική και εμπορική «αξιοποίηση» του Υμηττού, ιδιαίτερα στις συνθήκες που δημιούργησε η κατάπτωση του προεδρικού διατάγματος για την προστασία του Υμηττού. Κατήγγειλε τους σχεδιασμούς και τις μεθοδεύσεις που θέλουν τον δημότη επαίτη για ελευθέρους χώρους στην πόλη του και απαίτησε την ανάκληση του Μνημονίου, την άρση του παραχωρητηρίου ώστε αυτός ο χώρος να αποδοθεί εκεί που πραγματικά ανήκει, στο λαό του Βύρωνα.
Σε ερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης αναφορικά με το Λόφο Κοπανά, ο κ. Σωτηρόπουλος ενημέρωσε ότι δεν υπάρχει καμιά απολύτως εξέλιξη επιβεβαιώνοντας τις ενστάσεις και τις ανησυχίες που είχε διατυπώσει η Λαϊκή Συσπείρωση στην συνεδρίαση του Δ.Σ στις 04/07/2023, παρουσία και του τότε Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας και νυν Περιφερειάρχη κ. Χαρδαλιά. Παρά τις «δεσμεύσεις» για την απαλλοτρίωση του χώρου από το κράτος και την απόδοσή του στους δήμους Βύρωνα και Δάφνης – Υμηττού, παρά τις τυμπανοκρουσίες από την πλειοψηφία των δημοτικών παρατάξεων τότε, ότι ζήτημα λύθηκε, έχουν περάσει ήδη επτά μήνες και με κύρια την ευθύνη του Κράτους και των δημοτικών αρχών που καλλιεργούσαν τον εφησυχασμό, δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα.
Στη συνεδρίαση τέθηκαν και μια σειρά από άλλα σοβαρά θέματα που αφορούν την πόλη όπως το ζήτημα της ανέγερσης 4ου Δημοτικού Σχολείου. Σύμφωνα με τα λεγόμενα της Δημοτικής Αρχής, είναι ακόμα προς επίλυση σοβαρά διαδικαστικά θέματα που αφορούν την άδεια κατεδάφισης και ανέγερσης του νέου κτηρίου από την ΚΤΥΠ, εκκρεμεί η χρηματοδότηση του κ.α. και το σχολείο στην καλύτερη περίπτωση θα είναι έτοιμο περί τα τέλη του 2026 (!) ενώ η στέγαση του 4ου νηπιαγωγείου βρίσκεται ακόμα στη σκέψη και ακροβατεί μεταξύ των διάφορων προϋποθέσεων.
Αποδεικνύεται και από τα παραπάνω πως οι ανάγκες μας για σύγχρονα και ασφαλή σχολεία, για την εξασφάλιση και κατοχύρωση ελευθέρων χώρων, για μια καλύτερη ζωή συνολικά συμπιέζονται από την πολιτική ενός κράτους που τα αντιμετωπίζει από τη μια ως κόστος και από την άλλη ως πεδίο κερδοφορίας. Σε αυτή την πολιτική συναινεί και η Δημοτική Αρχή του κ. Σωτηρόπουλου παρά τις περί του αντιθέτου διακηρύξεις. Επιβεβαιώνεται πως η λύση στα προβλήματα δεν μπορεί να βρίσκεται στην «καλύτερη» διαχείριση αλλά στο δρόμο της σύγκρουσης και της διεκδίκησης με τις πραγματικές αιτίες που τα δημιουργούν.
27/02/2024