Το παγουρίνο μπορεί να μοιράστηκε, η μια μάσκα ανά μαθητή θα μοιραστεί την τελευταία στιγμή, οι καθαρίστριες όμως δεν επαρκούν να καθαρίζονται με ασφάλεια τα σχολεία, το κρατήστε αποστάσεις δεν θα εφαρμοστεί και οι οδηγίες του υπουργείου παιδείας φτάνουν τελευταία στιγμή στα σχολεία.
Μπορεί ο πρωθυπουργός, κυβερνητικά στελέχη, οι παράγοντες των δήμων να καταβάλουν προσπάθειες για να καθησυχάζουν μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς λέγοντας ότι όλα είναι έτοιμα για το άνοιγμα των σχολείων, η κοινωνία όμως έχει τους φόβους της και τις επιφυλάξεις της για το πώς θα ξεκινήσει και πως θα συνεχιστεί η νέα σχολική χρονιά στις συνθήκες της πανδημίας.
Ο χρόνος μετρά αντίστροφα και οι μάσκες μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής δεν είχαν φτάσει σε όλα τα σχολεία, ενώ 27.000 μάσκες ακατάλληλες στάλθηκαν σε σχολεία του Δήμου Θεσσαλονίκης. «Οι 27.000 μάσκες κρίθηκαν ακατάλληλες. Κακώς τις παρέλαβε η ΚΕΔΕ στην Αθήνα και τις απέστειλε στον δήμο Θεσσαλονίκης», δήλωσε στο Ράδιο Θεσσαλονίκη ο αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, Λάζαρος Κυρίζογλου.
Οι μάσκες στο Δήμο Βύρωνα έφτασαν την Κυριακή το μεσημέρι, λίγες ώρες πριν κτυπήσει το πρώτο κουδούνι στα σχολεία του δήμου και ο αριθμός τους είναι μόλις μία μάσκα για κάθε παιδί. Εάν σε ένα παιδάκι η μάσκα πέσει κάτω, βραχεί, λερωθεί, στην περίπτωση αυτή τι γίνεται; Όταν σε μας λένε ότι αν πιάσουμε τη μάσκα με τα χέρια μας ή την βγάλουμε, ότι θα πρέπει να αλλάξουμε μάσκα αφού πριν και μετά απολυμάνουμε τα χέρια μας, πως θα το κάνουν αυτό τα παιδιά με μία μάσκα; Ποιος θα επιτηρεί αυτή τη διαδικασία για κάθε παιδί; Δεν είναι τυχαίο ότι στις οδηγίες του ΕΟΔΥ στα σχολεία δεν υπάρχει καμία αναφορά γι αυτό το θέμα. Ο Δήμος θα δώσει επιπλέον μάσκες σε κάθε σχολείο, έτσι ώστε να υπάρχουν διαθέσιμες όταν προκύψει ανάγκη; Είναι βέβαιο ότι βαθμιαία το κόστος θα μετακαλείται στους γονείς.
Το υπουργείο παιδείας με μεγάλη καθυστέρηση έστειλε στα σχολεία το έγγραφο με διευκρινιστικές οδηγίες για την έναρξη του νέου διδακτικού έτους λειτουργίας των σχολείων, παράδειγμα στην Ά Διερεύνηση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αθήνας η οδηγία έφτασε την Παρασκευή 11-9-2020 ώρα 14.48, όταν οι εκπαιδευτικοί είχαν αποχωρήσει από τα σχολεία και είχαν ενημερώσει τους γονείς για την ώρα προσέλευσης στα σχολεία την Δευτέρα.
Το μείζον ζήτημα δεν είναι η μια μάσκα, που και το ότι έφτασε στο σχολείο την τελευταία στιγμή δείχνει πολλά πράγματα, αλλά το σύνολο των προβλημάτων και των ελλείψεων που υπάρχουν.
Στο Δήμο Βύρωνα
Οι καθαρίστριες δεν φτάνουν για να καθαρίζονται με σχολαστικότητα τα σχολεία. Ο Δήμος ζήτησε 30 καθαρίστριες, καθαριστές και το υπουργείο εσωτερικών ενέκρινε την πρόσληψη 22. Υπολείπονται οκτώ καθαρίστριες ενώ οι δυο καθαρίστριες δεν επαρκούν για όλη την διάρκεια του σχολικού ωραρίου για να γίνεται και σχολαστική καθαριότητα για την επόμενη ημέρα.
Σε κάθε σχολείο σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ χρειάζεται να υπάρχει δωμάτιο – χώρος, για την αντιμετώπιση ενδεχόμενου κρούσματος, δεν υπάρχει σχεδόν πουθενά.
Τα νηπιαγωγεία θα λειτουργήσουν και σε ΠΡΟΚΑΤ αίθουσες εν έτη 2020.
Οι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί έχουν ανοίξει από την 1η Σεπτεμβρίου τα προβλήματα όμως παραμένουν. Οι οδηγίες του ΕΟΔΥ δεν εφαρμόζονται στο σύνολο τους, όπως για παράδειγμα δεν υπάρχει διαμορφωμένος χώρος σε κάθε σταθμό για την αντιμετώπιση ενδεχόμενου κρούσματος, τα τετραγωνικά μέτρα και οι αποστάσεις μεταξύ των παιδιών δεν υπάρχουν παντού, ενώ οι τεχνικές παρεμβάσεις, αναγκαίες για την λειτουργία των σταθμών δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα.
Τα τετραγωνικά μέτρα στις αίθουσες δεν επαρκούν σε παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία, δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια για 25 παιδιά, για την τήρηση ποιον αποστάσεων μιλάνε οι αρμόδιοι.
Κυβέρνηση, Δημοτική αρχή και οι υπεύθυνοι του Δήμου όμως, δεν διστάζουν να καθησυχάζουν τους γονείς και εκπαιδευτικούς και να αναφέρουν ότι όλα είναι έτοιμα. Είναι όμως έτσι; Η Δευτέρα ήρθε και θα δούμε την πραγματικότητα.
Οι Δημοτικοί άρχοντες δεν πρέπει να κρύβουν τα προβλήματα, αντίθετα πρέπει να τα αναδεικνύουν και να είναι διεκδικητικοί απέναντι στην κυβέρνηση και ταυτόχρονα και οι ίδιοι να είναι πιο αποτελεσματικοί στη διαχείριση της κατάστασης.
Θα ήταν καλύτερο να αναλάβουν επιτέλους πρωτοβουλίες για την ομαλή λειτουργία των σχολείων την τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας για όλους όσους εμπλέκονται στην εκπαιδευτική διαδικασία, την μείωση των μαθητών ανά τάξη, την κάλυψη όλων των κενών με μαζικούς και μόνιμους διορισμούς σε εκπαιδευτικούς και καθαρίστριες.
Η εκπαιδευτική κοινότητα με αυξημένο το αίσθημα ευθύνης θα πρέπει να επαγρυπνά και να απαιτεί από κυβέρνηση και Δήμο να εφαρμοστούν στην πράξη όλα όσα εξαγγέλλουν οι ειδικοί για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Μόνο η συλλογική δράση εκπαιδευτικών, γονέων, μαθητών, μπορεί να υποχρεώσει την κεντρική και τοπική εξουσία να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που υπάρχουν και ενδεχόμενος και νέα που θα δημιουργηθούν.
Καλή δημιουργική χρονιά σε όλους και όλες.