Η Συνεργασία Πολιτών Καισαριανής έστειλε δελτίο τύπου σε σχέση με την κακοκαιρία “Ελπίδα” στο δήμο μας:
Ελπίδα ή απελπισία;
Την Δευτέρα 24 Ιανουαρίου οι συνδημότες και οι συνδημότισσές μας, ξύπνησαν με την ελπίδα ότι ο κρατικός μηχανισμός, αλλά και ο μηχανισμός του δήμου μας θα ήταν έτοιμοι και προετοιμασμένοι για τη χειρότερη ίσως κακοκαιρία που έχουμε αντιμετωπίσει τα τελευταία χρόνια. Μας είχαν άλλωστε προειδοποιήσει για τη σφοδρότητα των καιρικών φαινομένων πολύ νωρίτερα οι μετεωρολόγοι από τα ΜΜΕ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Φυσικά, και η κυβέρνηση της ΝΔ με το επιτελικό της κράτος, ο περιφερειάρχης, αλλά και ο δήμος, μας διαβεβαίωναν από την προηγούμενη εβδομάδα της κακοκαιρίας ότι είναι πανέτοιμοι.
Μερικές ώρες μετά από την πρώτη νιφάδα χιονιού που έπεσε, όλα αυτά φάνταζαν ένα κακόγουστο αστείο. Ένα κακόγουστο αστείο, όπως κακόγουστο αστείο ακουγόταν και το όνομα της κακοκαιρίας, όπως κακόγουστο αστείο ήταν η περίφημη ετοιμότητά του δήμου μας, όπως κακόγουστο αστείο ξέρουμε πια ότι είναι το επιτελικό κράτος και η κυβέρνηση των αρίστων.
Ένα αστείο όμως με το οποίο κανένας και καμία δε γελάει πια. Πώς να γελάσεις όταν εν έτη 2022 βρίσκεσαι αποκλεισμένος/η στο σπίτι σου στο κέντρο της πρωτεύουσας, μέσα στον αστικό ιστό; Πώς να γελάσεις χωρίς ρεύμα; Πώς να γελάσεις εγκλωβισμένος/η στον καλύτερο δρόμο που διαθέτουμε και τον οποίο χρυσοπληρώνουμε 20 χρόνια τώρα; Πώς να γελάσεις όταν ήδη από τη Δευτέρα το μεσημέρι υπήρχαν παρατημένα αυτοκίνητα σε πολλά στενά της Καισαριανής και ειδικά στην Άνω Καισαριανή ήταν αδύνατη οποιαδήποτε πρόσβαση ακόμα και με τα πόδια;
Οι πολίτες έζησαν με δυο λόγια την κατάρρευση του επιτελικού κράτους και της επιτελικής αυτοδιοίκησης έναντι ενός σοβαρού, πλην προαναγγελθέντος φαινομένου. Ας επικεντρωθούμε όμως στα του δήμου μας γιατί για το «επιτελικό μπάχαλο» έχουν ειπωθεί ήδη πολλά.
Λειτούργησε η διοίκηση ως όφειλε, για να εξασφαλίσει την μικρότερη δυνατή ταλαιπωρία των δημοτών της, λαμβάνοντας υπόψιν τις προτροπές των επιστημόνων για να προετοιμαστούν κατάλληλα; Από ότι δείχνει το αποτέλεσμα, προφανώς όχι.
Τι όφειλε ένας συντεταγμένος δήμος να κάνει;
- Δεν έπρεπε να προμηθευτεί έγκαιρα με ικανή ποσότητα αντιπαγετικού αλατιού;
- Δεν έπρεπε να εξασφαλίσει μηχανήματα για εκχιονισμό; Να προμηθευτεί με φτυάρια και εξοπλισμό για να μπορέσουν οι εργαζόμενοι/ες να κάνουν όσο το δυνατόν καλύτερα τη δουλειά τους;
- Δεν έπρεπε να ενημερώσει τους πολίτες του ότι είναι υπεύθυνοι για τον καθαρισμό του πεζοδρομίου τους, ώστε κι αυτοί να εξοπλιστούν με τα κατάλληλα εργαλεία;
- Δεν έπρεπε να ζητηθεί βοήθεια από τις δημοτικές παρατάξεις και από εθελοντές για την αντιμετώπιση δύσκολων καταστάσεων;
Πριν 11 μόλις μήνες, τον Φεβρουάριο του 2021 είχαμε πληγεί από την κακοκαιρία «Μήδεια». Η μνήμη είναι νωπή. Οι δεσμεύσεις ότι την επόμενη φορά θα είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι επίσης. Τελικά όμως η εμπειρία αυτή δε βοήθησε στο ελάχιστο τη δημοτική αρχή.
Η δημοτική αρχή και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος πολιτικής προστασίας ακολούθησε όμοια τακτική με αυτήν της περιφέρειας Αττικής και της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Δεν είχανε προνοήσει και δεν υπήρχε σχεδιασμός, δεν μισθώσανε έγκαιρα μηχανήματα για να υπάρχουν στη διάθεση του δήμου και φυσικά η επάρκεια της ποσότητας του αλατιού που διαθέταμε ήταν μηδαμινή. Δυστυχώς τα πολυδιαφημιζόμενα και πολυσέλιδα σχέδια Πολιτικής Προστασίας έμειναν στο ράφι λόγω αδυναμίας εφαρμογής. Το αλάτι μάλλον ήταν κάπου αλλού και όχι στην πόλη μας. Και δυο JCB με ένα bobcart προσπαθούσαν να καθαρίσουν το οδικό δίκτυο, αντί του περίφημου «εκχιονιστικού στόλου» που θα μας διέθετε η Περιφέρεια
Οι προσπάθειες των εργαζομένων ήταν υπεράνθρωπες, αλλά για μια ακόμα φορά η υποστελέχωση αλλά και η έλλειψη τεχνικών μέσων έγινε φανερή. Ως Συνεργασία Πολιτών Καισαριανής θέλουμε να ευχαριστήσουμε τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους, που σε πρωτόγνωρες και αντίξοες συνθήκες πανδημίας, υπερβαίνουν εαυτούς, έχοντας, δυστυχώς, απέναντί τους και όχι, όπως θα έπρεπε, στο πλευρό τους, τη Διοίκηση.
Σε έκτακτες ανάγκες η διοίκηση του δήμου, από τη στιγμή που δεν διαθέτει ούτε επαρκές προσωπικό αλλά ούτε και τον ειδικό εξοπλισμό μηχανημάτων, έχει την πολιτική υποχρέωση να ενημερώσει το σύνολο των δημοτικών παρατάξεων και από κοινού να σχεδιάσουν τους τρόπους αντιμετώπισης των προβλημάτων. Παρ’ όλα αυτά και χωρίς να μας προκαλεί εντύπωση, η δημοτική αρχή επέλεξε να μην καλέσει τους επικεφαλής των παρατάξεων για ενημέρωση και από κοινού αντιμετώπιση. Η πόλη παρέμεινε σε πολλά σημεία της χωρίς πρόσβαση και γειτονιές ήταν για αρκετές μέρες αποκλεισμένες, χωρίς να γνωρίζουν πότε θα περάσει μηχάνημα για να ανοίξει υποτυπωδώς τους δρόμους. Δεν συζητάμε καν πως όταν το χιόνι μετατράπηκε σε πάγο υπήρχαν πολυσύχναστα μέρη της πόλης μας, τα οποία ήταν πολύ επικίνδυνα και στα οποία δεν δόθηκε η δέουσα προσοχή, έτσι ώστε να μην υπάρξουν ατυχήματα (πχ πλατεία).
Τα προβλήματα παραμένουν πολλά μέχρι και σήμερα. Δεν έχουν αποκοπεί και απομακρυνθεί σπασμένα δέντρα που καθιστούν την πρόσβαση, ακόμη και σε σχολικές μονάδες, δύσκολη και επικίνδυνη. Χαρακτηριστικά παραδείγματα πολλά σημεία του Σκοπευτηρίου, παιδικές χαρές, αλλά και τα πεζοδρόμια πέριξ του 2ου Δημοτικού σχολείου που μέχρι την περασμένη Κυριακή ήταν γεμάτα με σπασμένα και κομμένα κλαδιά, με αποτέλεσμα να μην μπορούν τα παιδιά να περπατήσουν και να αναγκάζονται να βγαίνουν στο δρόμο. Έπρεπε να καλέσει ο Σύλλογος Γονέων του σχολείου τις δημοτικές παρατάξεις να δούνε επί τόπου την κατάσταση, για να μεριμνήσει η δημοτική αρχή να τα μαζέψει.
Τέλος, δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε στην ανακοίνωση που εξέδωσε η δημοτική αρχή την Τρίτη 25 Ιανουαρίου επιρρίπτοντας τις ευθύνες στην κυβέρνηση και την περιφέρεια για την υποχρηματοδότηση των δήμων, την έλλειψη προσωπικού και κατάλληλου εξοπλισμού, χωρίς όμως να μας αναφέρει τι τελικά είχε προνοήσει και σχεδιάσει η ίδια, για να μην ταλαιπωρηθούν οι πολίτες της.
Η κακοκαιρία αυτή, που οξύμωρα ονομάστηκε «Ελπίδα», οδήγησε σε απελπισία τους πολίτες και ανέδειξε για ακόμα μια φορά την εσκεμμένη απουσία του κράτους και την έλλειψη ευαισθησίας από πλευράς κυβερνώντων. Η αυτοδιοίκηση και οι δήμοι συνολικά, καλέστηκαν πάλι να αναλάβουν ευθύνες και αρμοδιότητες χωρίς επαρκή χρηματοδότηση, χωρίς τα κατάλληλα εργαλεία, εξοπλισμό και υποδομή και με σοβαρή υποστελέχωση τομέων και υπηρεσιών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι η αποκομιδή των κλαδιών και των κορμών ξεκίνησε μια εβδομάδα μετά την κακοκαιρία και κατόπιν αιτήματος του Δήμου και αντίστοιχης χρηματοδότησης από την ΠΕΔΑ. Αν η απάντηση ήταν αρνητική, η αποκομιδή δεν θα είχε γίνει ακόμα. Δήμοι λοιπόν, έρμαιοι και αιχμάλωτοι στις διαθέσεις της κυβέρνησης και της περιφέρειας, χωρίς οικονομική αυτοτέλεια.
Ήμασταν πεπεισμένοι/ες ότι θα ακολουθήσουν από τη διοίκηση του δήμου μας μακροσκελή και καλοδιατυπωμένα κείμενα, που θα αποτιμούν «ψύχραιμα» την κατάσταση, θα απολογούνται επιρρίπτοντας τις ευθύνες αλλού και πιθανόν να δεσμεύονται ότι την επόμενη φορά θα είναι καλύτερα προετοιμασμένοι. Η πραγματικότητα όμως δεν αλλάζει. Τα γεγονότα έχουν καταγραφεί.
Για να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε καλύτερη ποιότητα ζωής των πολιτών στην καθημερινότητα τους, αλλά και στις έκτακτες και δύσκολες ανάγκες, ο δήμος οφείλει να διεκδικεί συνεχώς και με όλους τους τρόπους αύξηση χρηματοδότησης από το κράτος, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και κατάλληλο εξοπλισμό. Μόνο έτσι θα μπορεί να υπερηφανεύεται ότι είναι στην υπηρεσία του πολίτη. Οι επικοινωνιακές συναντήσεις με τους «άριστους» Υπουργούς και τα μεγάλα λόγια της δημοτικής αρχής δεν πείθουν πια τους πολίτες. Οι πολίτες θέλουν να δουν πράξεις και μέχρι τώρα αυτές δεν τις βλέπουν από τη διοίκηση Βοσκόπουλου.